SKOTSKO 2015 část IV. ZA WHISKEY DO SKOTSKÉ VYSOČINY

11. 8. Úterý

Dostáváme se do oblasti Skotské vysočiny a Moray s nádhernou krajinou a hlavně do srdce destilérek.

Filip je ve svém živlu. U každé musíme zastavit a vyfotit si ji a některé i navštívit.

Když whiskey tak nejprve sudy. Jdeme se podívat do výrobny sudů Speyside Cooperage. Většina sudů je použitých z Ameriky a tady je pouze opravují.

První destilérií, kterou Filip navštěvuje je Glenfiddich s prohlídkou i ochutnávkou. Terezka tam nemůže, tak jdeme do města na zmrzku.

Terezka je ráda, že nikam nemusí, trochu ji destilérie smrdí.

Spíme v lese blízko silnice A95.

12. 8. Středa

Dneska jdeme do staré destilérky Dallas Dhu (Ł5,50/3,30), která už se leta nepoužívá a je z ní muzeum. Zase dostáváme audioguidy a procházíme si proces výroby whiskey.

Odtud jedeme na pobřeží do Spey Bay, kde je záchranná stanice a pozorovatelna delfínů, bohužel žádné nevidíme, ale místo je to hezké.

Ty vidíme až ve Fort George (Ł8,50/5,10), pevnosti sloužící stále armádě, která je několik mil odtud

 

Spíme u řeky v údolí s neuvěřitelným množstvím midges – pakomárců. Nemůžeme být venku, aby nás nesežrali, jsou všude v jídle ve vlasech, v autě. Večer trávíme zabíjením pakomárců v autě.

12. 8. Středa

Ráno se nese v útoku pakomárců, balíme bez snídaně a přesouváme se k další destilérce kde snídáme, pořádně uklízíme auto a hlavně zjišťujeme, že jsme zapomněli hrnce na místě spaní a musíme se tam po návštěvě destilérky vrátit.

Glenmorangie je příjemná destilérka na pobřeží zátoky Dornoch Firth. Tady s námi může na prohlídku i Terezka, tak jdeme všichni. Na konci je zase ochutnávka, takže pak musím řídit.

Odtud se vydáváme přes krásnou krajinu Skotské vysočiny na západní pobřeží. Cestou se stavujeme u jezírka na oběd a odpočinek.

 

Dnešní den končíme v městečku Ullapol. Tady se ubytováváme v kempu a jdeme do města na fish and chips a pozorovačku tuleňů.